Gröt... Sommarkaka

Visserligen är julen slut men risgrynsgröt äter jag i princip året om, det är ju så gott. Kan man dessutom laga till den utan passning och bränd grytbotten är det ännu bättre, svinto blir ett minne blott. Med detta recept slipper man det. Det mesta jag kokat samtidigt var för 40 personer, det gick jättebra.
Risgrynsgröt i ugn, 175 grader, 4 port.
5 dl vatten och 2,5 dl risgryn kokas tillsammans på spisen med svag värme i ca 10 minuter. Tillsätt 8 - 9 dl mjölk och koka upp under omrörning, salt och socker efter smak.
Ställ nu in kastrullen med lock på nedersta falsen i ugnen. Låt kastrullen stå i ugnen ca 35 minuter utan att röra om i den.
Ställ nu in kastrullen med lock på nedersta falsen i ugnen. Låt kastrullen stå i ugnen ca 35 minuter utan att röra om i den.
Ta ut kastrullen ( obs - använd grytlapp) och känn efter om det behövs längre tid i ugnen, är den för vätskig så kan man ha den inne 5 minuter till, känns den för torr tillsätter du bara mera mjölk. Man ska också ha i åtanke att gröten tjocknar när den stått framme en stund - kondensen försvinner. Smaklig måltid!
Ett recept på något slags bakverk måste jag ju ha med här, julens alla bakverk är slut och jag känner inte för att baka så snart igen. Detta recept går snabbt att göra och är också mycket gott, mina kaffegäster har verkligen gillat den och frågat om receptet.

Sommarkaka.....200 grader.
100 g smält margarin
3 dl mjölk
4 dl strösocker
4 tsk vaniljsocker
4 tsk bakpulver
8 dl mjöl
1 ägg
Alla ingredienserna blandas ihop och hälls sedan i en långpanna. Ställ inte in den i ugnen än!
Fyllning.
200 g smält smör
3 dl havregryn
2 dl strösocker
4 - 6 rågade tsk kanel
Vill du inte ha kanel kan du använda kakao, jag har varierat med Oboy och det blev också gott. Blanda ihop fyllningen och lägg den på smeten och grädda i ugnen i ca 20 minuter eller till kakan är gyllenbrun.