Färgers ordspråk...

 

Brun:

Färgen komposterar och omvandlar liv. Den tar emot alla gifter och skit vi inte vill ha. Ju mer vi ger ifrån oss, ju mer positiv energi kan vi ta emot. Brunt skapar ombonad och trygghet, och förknippas med en varm trygghet och närhet till jorden. Den kan inge en trygghet som finns i flock eller familj. Tillhör jordens chakra.

Röd:

Färgen står för kroppslig kärlek, lidelse, sexualitet. Grundförtroendet säkerhet. Står även för passion, energi, hetta, styrka. Grund, jordning, stabilitet. Eld, att sätta igång något. Även moderlighet.Färgen önskas ofta av blivande mödrar. För mycket av denna färg kan leda till aggressivitet och panik, vrede och krig. Tillhör rotchakrat

Orange:

Färgen förknippas med eldens värme, socialt umgänge, materiell

trygghet och god mat. Färgen står därför för matsmältning och bearbetning av känslor, kreativitet, förhållanden, lycka och glädje. Den kan hjälpa dig att bearbeta ångest, samlade problem, nervositet, laddade problem, chock och sexualitet. Orange står också för anpassningsförmåga.

Tillhör Mag- och sakralchakrat

 

Gul:

Gult står för chefsförmågor, förmåga att genomföra saker, kraft och

egoenergi, styrka, vilja. ”jävla anamma”. Färgen stimulerar nerverna

och skärper sinnet. Är effektivt mot depressioner och tungsinne. Gult

är solens färg.

Tillhör chakrat Solarplexus

 

Grön:

Färgen grön stimulerar för drömmar. Den står för känslosaker, hjärtats angelägenheter, böjelser, kärlek. Frid och lugn, samt behov av känslor. Den står även för närhet, vilja, trygghet och självförtroende. Färgen hjälper till att skapa balans i kropp och själ, stimulerar ömhet och generositet samt tröstande. Exempelvis kan ett grönt täcke vara bra för oroliga hästar. Felaktigt använd kan grönt skapa en tendens till stagnation och obeslutsamhet.

Tillhör Hjärtchakrat

 

Rosa:

Rosa står för kärlek mellan mor och barn, kravlös, utan förväntning. Den står för ära och moral och läker sårade känslor.

Tillhör Hjärtchakrat

 

Blå:

Den färgen står för talcentrum, kommunikationsförmåga, inspiration. Att tala, förklara, diskutera och berätta. En mörk nyans står för diskussioner, impulsivitet och motverkar depressioner. En ljus nyans står för drömmar och andligt, är svalkande, sänker pulsen, avslappnande och inger stillhet och hängivenhet. Den ljusa nyansen står även för lugn harmoni och tålamod samt dämpar ilska. Blått är himlens och vattnets färg. Den sätts ofta som hoppets färg. För mycket av blått kan detta ge en sorgsen känsla och längtan.

Tillhör Halschakrat

 

Indigo:

Denna färg är ett säte för intuition, telepatisk förmåga, andlig kraft,

och ”tredje öga”. Färgen står för kollektivt medvetande, kunnande och vetande.I gamla tiders färglära var detta geniernas och dårarnas färg. För mycket av denna färg kan ha en oroande inverkan.

Tillhör Pannchakrat

 

Lila:

Lila är sätet för vår andlighet, beskydd, medial kommunikation.Färgen ger ett inre lugn och healing. Lila driver bort missunnsamhet och svartsjuka.

Tillhör Kronchakrat

 

Svart:

Svart är neutralt men samtidigt alla färgerna på en gång.

Färgen associerar till universums krafter.

 

 

Vit: Vitt står för andligt och rent, ärlighet och sanningar. Det är livets, dödens och ljusets färg. Den helar, befriar och rensar. Färgen står även för identitet vid medialt arbete. Här ingår även färgerna guld och silver.

Tillhör Identifikationschakrat

 

Beige:

Beige ger lugn och ro. Färgen är neutral och nollställande, utgångsläge. Allt eller inget men med en positiv betydelse.

Grå:

Den grå färgen neutraliserar sin omgivning och andra färger. Den kan vara destruktivt. Ljusa nyanser på väg mot silver visar på uppvaknande förmågor till upplysning, intuition och kreativa föreställningar. Mörkgråa nyanser kan visa på psykisk obalans eller behov att aldrig lämna en uppgift ogjord. Mycket grått kan

indikera egenskaper så som hemlighetsfull och något av en ensamvarg.

Enligt gammal tradition förknippades grått med visdom.